sunnuntai 24. elokuuta 2014

Kranssi mongolianvaahteran siemenistä

Pihallamme kasvaa mongolianvaahtera. Kaunis puu ihan jokaiseen vuodenaikaan, mutta erityisen viehättävä syysvärityksessään. Ennen kuin lehdet vaihtavat väriään syksyiseen ilotulitukseen, puun siivekkäät siemenet erottuvat hienosti vihreästä taustasta:


Nämä siemenet kasvavat nipuissa ja niistä saa helposti sidottua kranssin. Tällä kertaa käytin kranssin runkona ruosteisesta rautalangasta väännettyä sydäntä.



Sidoin pieniä siemenkimppuja sidontalangalla samaan tapaan kuin pajukranssia tehdessäni (kurkkaa tänne).




Jotenkin en vielä haluaisi ajatella, että syksy on jo ovella, mutta kyllä nuo värit siitä jo vahvasti vihjaavat...

-Sirpa

8 kommenttia:

  1. Ihana!! Mitenkä en ole tullut ajatelleeksi käyttää noita siemensiipiä kransseihin, lehtdistä kyllä olen monet kaaret sitonut. Todella kauniin värinenkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vasta viime syksynä minäkin tajusin noita siemeniä käyttää. Aikaisemmin olin tehnyt kransseja vain lehdistä, niissä on kyllä todella upea syysväritys :)

      Poista
  2. Onpa ihana! Miten nuo värit säilyvät, kun siemensiivet kuivuvat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Virpi! En oikein osaa sanoa tuosta värien säilyvyydestä, koska viime syksynä tein ekan kerran ja olin siloin vähän myöhässä eli siemenet oli jo aika ruskeasävyisiä silloin. Luulen kyllä, että ne ruskistuu kuivuessaan! Mietin tässä, että jos lakkaisi kranssin spraylakalla, niin säilyiskö värit paremmin?

      Poista
  3. Onpa upea kranssi. Mulla on noita siemeniä tallessa monen vuoden takaa. ja vieläkin ovat värikkäitä. Kun oikeaan aikaan kerää niin värit säilyy, ainakin sisätiloissa säilytettäessä. ihan vaan olen antanut kuivua huoneenlämmössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, täytyypä kerätä ja kuivata niitä!

      Poista
  4. Hei, kävin läpi blogiasi ja täältähän löytyy kaikkea kivaa, joten kirjauden lukijaksesi. Ihana tuo kranssikin. Terveisin Liisa P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa! Tuolle vaahteralle kävi vähän köpelösti viime viikonlopun myrskyissä, osa siitä katkesi :( toivottavasti jaksaa keväällä kasvattaa uutta oksistoa! Tervetuloa lukijaksi!

      Poista

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita. Kiitos kommentistasi!